Nem ajánlanám egyiket sem jobban mint a másikat, részben mert a tündenyelveknél "alapszabály", hogy minden kapcsolódó anyagot el kell olvasni, amire csak rá tudod tenni a kezed, másrészt pedig mert mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Az én összefoglalóm előnye, hogy több anyagot használtam forrásként (nagyrészt azért H. K. Fauskanger
Sindarin - the Noble Tongue c. írásán alapszik), hátránya viszont, hogy 4-5 éve frissítettem utoljára, így kicsit elavult már, azóta többek között kijött a PE/17*, amiből rengeteg minden újat tudtunk meg a sindarin nyelvtanával, fejlődésével kapcsolatban. (Természetesen majd frissítem az anyagot valamikor - a nem túl távoli jövőben

-, de most első a szótár, addig amíg az nem lesz kész - reményeim szerint valamikor jövőre -, addig nem akarok nagyon másba belefogni, kivétel ez alól néhány lightosabb dolog). A Pedin Edhellen-ről meg azt kell tudni, hogy az eredetileg Thorsten Renk nyelvkurzusa (Ákos "csak" fordította), ami mondhatni (ha nagyon gonosz akarok lenni

) ennek az anyagnak a hátrányát is jelenti, Renknek ugyanis vannak elég meredek ötletei, és azokat a helyeket, ahol a sindarin nyelvtanában homályos foltok vannak, és csak következtetni lehet bizonyos dolgokra, na azt ő rendszerint ezekkel a vad spekulációkkal tölti ki. Előnye viszont ennek a kurzusnak, hogy elég naprakész, összességében elég klasszul épül fel (pl. nekem nagyon tetszik, hogy minden leckét egy-egy párbeszéddel nyit, mint az "igazi" nyelvkönyveknél), ráadásul még a tengwar-írással is foglalkozik.
*Azaz a Parma Eldalamberon, ez egy a tolkieni nyelvekkel foglalkozó folyóirat, aminek ez a 17-es száma Tolkiennek a GyU-hoz írt nyelvészeti jegyzeteit tartalmazza.
u. i. Hogy honnan jött az oldal neve? Megmondom őszintén már nem emlékszem. Csak úgy kipattant.

Valami olyasmi rémlik azért, hogy valamilyen "leveles" nevet akartam, de hogy miért pont magyallevél lett azt már tényleg nem tudom. Az is lehet, hogy előbb volt a logó (még a régi oldal régi dizájnjának részeként - azóta még nem találtam ki újat, pedig kéne, mert a jelenlegi új dizájn semmilyen magyalleveles dolgot nem tartalmaz), aztán abból jött a név. Azóta persze szívom a fogam, mert egy-két éve rájöttem, hogy "helyesen"
ereglas lenne egy "s"-el a végén (lévén többszótagú szóról van szó). Mikor idén új webtárhelyre költözött (és egyben küllemében megújult) a honlap, akkor gondolkoztam is rajta ne írjam-e át, de végül hagytam így "hagyományból".